2024 Move!-mittaustulokset julki: Jatkaako miljoonien hankeavustukset, Liikunnan aluejärjestöjen tuki ja koulu-PT toiminta myönteistä kehitystä?

12.12.2024

Syksyn 2024 Move!-mittausten mukaan yhä harvemmalla 5.-luokkalaisella on alhainen fyysinen toimintakyky. 8.-luokkalaisten tulokset ovat pysyneet edellisvuoden tasolla. Lasten ja nuorten fyysisessä toimintakyvyssä on kuitenkin selkeitä alueellisia eroja. Lisäksi maaseudulla asuvien 8.-luokkalaisten tyttöjen toimintakyky on heikentynyt. (Opetushallituksen tiedote 11.12.2024)

Liikkuva koulu ja Move! -hankeavustuksia on myönnetty yli 4 miljoonaa euroa lukuvuodelle 2024-2025

Vuoden 2023 Move!-mittaustulosten mukaan lähes 40 prosentilla kahdeksasluokkalaisista oli niin huono kunto, että se uhkasi terveyttä ja hyvinvointia. Vaikka lasten fyysisen toimintakyvyn myönteinen kehitys on jatkunut, edelleen kuitenkin reilulla 38 prosentilla 5. ja 8. luokan oppilaista on fyysinen toimintakyky huolestuttavalla tasolla. Tämä ei onneksi ole jäänyt vaille huomiota, vaan koulupäivien ja koulumatkojen liikunnallistamiseen, perusopetusikäisten liikuntaneuvontaan ja liikuntaosaamisen vahvistamiseen on myönnetty hankeavustuksia yli 4 miljoonaa euroa lukuvuodelle 2024-2025. Liikkuva koulu ja Move! -hankeavustuksilla on esimerkiksi palkattu personal trainereita moniin kouluihin eri puolilla Suomea.

-            Valtakunnallisesti noin 38 prosentilla 5. ja 8. luokan oppilaista fyysinen toimintakyky on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla. Päijät-Hämeen hyvinvointialueella tämä luku on 41 prosenttia. Valtakunnallisissa tuloksissa on merkittävää alueellista vaihtelua. Tiheimmin asutuilla kaupunkialueilla toimintakyky on selkeästi parempi kuin harvaan asutuilla alueilla. Yhtenä merkittävänä nostona nousi 8. luokkalaiset maaseudulla asuvat tytöt. Syrjäseudulla asuvien lapsiperheiden liikuntatietoisuuden lisäämiseen ja heidän aktivointiinsa tehdään Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun toimesta jo toimenpiteitä KyläLähteeLiikkeelle -hankkeen toimesta, kertoo Heidi Mälkönen, lasten ja nuorten liikunnan aluekehittäjä Päijät-Hämeen Liikunnasta ja Urheilusta.  

-            Päijät-Hämeessä on lähdetty myös rakentamaan yhteistyössä kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa paikallisia Move! -polkuja. Tavoitteena on, että maakunnassa toimii jatkossa yhtenäinen polkuverkosto, jonka avulla pystytään yhdessä paremmin taklaamaan nuorten peruskoululaisten liikkumattomuutta.  

Koulu-PT:n tehtävänä on saada peruskouluikäiset liikkeelle koulupäivän aikana ja mielellään myös vapaa-ajalla

Koulu-PT:n tehtävä kouluissa ei ole tehdä kuntosaliohjelmia niille nuorille, jotka jo muutenkin liikkuvat paljon. Tarkoitus on tavoittaa nuoret, joille liikunta voi olla vastenmielistä tai hankalaa. Ideana on, että nuori voi itse vetäistä hihasta tai tavata koulu-PT:n esimerkiksi terveydenhoitajan, kuraattorin tai luokanvalvojan vinkistä. Koulu-PT-toimintaa on kokeiltu myös aiemmin. Esimerkiksi Helsingissä ensimmäinen koulu-PT aloitti 2017 ja toiminta on jo vakiintunut. Tällä hetkellä Päijät-Hämeessä löytyy viidestä kunnasta Koulu-PT.

 

Liikunnan aluejärjestöt Liikkuva koulu ja Move! -toiminnan tukena

Lasten ja nuorten fyysisessä toimintakyvyssä on tapahtunut myönteistä kehitystä edellisvuoteen verrattuna. Liikunnan aluejärjestöt tekevät laajalla rintamalla töitä sen eteen, että tämä myönteinen kehitys myös jatkuu. Liikunnan aluejärjestöt tukevat alueellisesti koulujen fyysisesti ja toiminnallisesti aktiivisen koulupäivän kehittämisessä Liikkuva koulu -ohjelman sekä Lisää liikettä -hankkeen tavoitteiden mukaisesti. Aluejärjestöt tarjoavat tukea, verkostoja, koulutusta ja sparrausta toimintojen onnistumiseksi sekä liikkeen lisäämiseksi.

 

Lue lisää 2024 Move!-mittaustuloksista Opetushallituksen sivuilta: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/move-mittaustuloksia

 

Lisätietoja antaa: Heidi Mälkönen, lasten ja nuorten liikunnan aluekehittäjä, Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry, heidi.malkonen@phlu.fi, 041 313 9882

 

Liikunnan aluejärjestöt toimivat koko Suomessa yli laji- ja kuntarajojen. Perustehtävänä on päivittäisen liikkeen lisääminen ja elinvoimaisen seuratoiminnan sekä kuntien liikuntatoiminnan tukeminen. Vaikuttamistyöllä aluejärjestöt edistävät liikunnan edellytyksiä.