RAIKAS PONNAHDUSLAUTA TYÖURALLE

Sanna Nieminen kertoo voivansa suositella PHLU:n työllistämispalveluja sellaisille henkilöille, jotka eivät oikein tahdo löytää sopivaa väylää itsensä työllistämiseksi. “Tätä kautta oma urapolku voi hyvinkin löytyä. Tähän mahdollisuuteen kannattaa ilman muuta tarttua.”

Sanna Niemiselle PHLU:n työllistämispalvelut tarjosivat tukevan ponnahduslaudan mielenkiintoisen työuran löytämiselle.

“PHLU:n työllistämishanke oli ilman muuta ponnahduslauta omalle työuralleni. Siinä elämäntilanteessa, jossa minäkin olin, jokainen työpätkä on arvokas. Ennen kuin jäin kotiäidin rooliin vuonna 2007, työkokemusta minulle ei ollut ehtinyt kovin paljon kertyä, koska aika meni kahden eri korkeakoulututkinnon suorittamiseen. Työkokemuksen puute osoittautui kompastuskiveksi, kun kotiäitivuosien jälkeen hakeuduin työelämään”, Sanna Nieminen toteaa. “PHLU:n ansiosta saatoin hankkia työkokemusta ja suosittelijoita oman työurani edistämiseksi. Kun pääsee näyttämään osaamisensa jossakin työtehtävässä ja onnistuu siinä, suosittelijoita ilmaantuu”, Sysmän kunnan asianhallintapäällikkönä nykyisin toimiva Sanna Nieminen sanoo.

Korkeakouluopintoja & kotiäidin vastuuta

Hyvinkäältä kotoisin oleva Sanna Nieminen on vuosien saatossa hankkinut laaja-alaista koulutusta. Hämeen Ammattikorkeakoulusta Nieminen on suorittanut käsi- ja taideteollisuusalan AMK-tutkinnon. Tampereen yliopistosta hän on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 2005.
“Olen aina ollut kiinnostunut monipuolisesti eri asioista ja opintojani olen suunnitellut mielenkiinto edellä”, Sanna Nieminen toteaa.
Vuosien mittaan Nieminen on ehtinyt työskennellä muun muassa kirjastossa sekä yläkoulun ja lukion opinto-ohjaajana.
Asuinpaikat ovat vaihtuneet paljolti hänen miehensä työpaikkojen perässä. Perheen tie vei lopulta Asikkalaan.
“Itse ajauduin erinäisten sattumusten kautta yläkoulun ja lukion opinto-ohjaajaksi Padasjoelle. Tämän jälkeen jäin äitiyslomalle, kun kaksospoikamme syntyivät vuonna 2007. Tästä alkaen minulla meni kotiäitinä kaikkiaan yhdeksän vuotta”, Sanna Nieminen kertoo. 
Niemisten perheessä on kaikkiaan neljä lasta.
“Miehelläni oli vaativa ja aikaa vievä työ. Tuolloin tuntui hyvältä ajatukselta, että minä jään kotiäidiksi. Halusin nähdä kaikkien lastemme kehitysaskeleet mahdollisimman läheltä.”

Paluu työelämään seuratyön kautta

Oltuaan kaikkiaan yhdeksän vuotta kotiäidin vaativassa roolissa Niemisestä alkoi vahvasti tuntua siltä, että paluu työelämään on tullut ajankohtaiseksi. 
“Olin ehtinyt olla pitkään poissa työmarkkinoilta. Tällöin Asikkalan kunnan työllistämiskoordinaattori otti minuun yhteyttä ja kertoi minulle PHLU:n työllistämispalveluista. Tätä kautta pääsin Asikkalan Raikkaaseen seurakehittäjäksi kesällä 2015”, Sanna Nieminen muistelee.
“Työllistämiseni oli tehty mahdollisimman vaivattomaksi sekä minun omalta kannaltani että myös urheiluseuran kannalta. Yksilövalmentajani Arto Virtanen oli aina kannustava ja osasi tehtävänsä loistavasti.” 
Työllistetyt henkilöt ovat Niemisen kokemusten mukaan todella tärkeä resurssi seurojen ja yhdistysten toiminnassa. Tärkeää on löytää juuri oikeanlaiset tyypit oikeanlaisiin työtehtäviin.
“Toivottavasti tämänkaltaiset työllistämishankkeet saavat rahoitusta ja sitä kautta jatkoa”, Nieminen sanoo. 
Asikkalan Raikas oli tullut seurana tutuksi Niemisen lasten harrastusten myötä. 
“Vuoden verran työskentelin seuralle pääasiassa kotoa käsin. Tässä työssä pääsin näyttämään kynteni aktiivisena ja itsenäisenä toimijana. Otimme käyttöön muun muassa uuden jäsenrekisterijärjestelmän. Tein oikeastaan kaikkea muuta paitsi liikunnanohjausta. Se oli antoisaa työtä, mutta kaipasin työyhteisöä.”
Työllistämisjakson jälkeen Nieminen teki satunnaisia työpätkiä Asikkalan Raikkaalle toimistotyöntekijänä, kun seurassa tarvittiin apuvoimia toimistohommissa.

Oikeaan aikaan oikeassa paikassa

Työkokemusta Sanna Niemiselle on kertynyt muun muassa Sysmän kunnan Lumous-yritysryhmähankkeessa, jonka projektipäällikkönä hän toimi osa-aikaisesti syksystä 2018 vuoden 2020 loppuun asti. 
Merkittävä askel Sanna Niemisen työuralla otettiin vuonna 2019, kun Sysmän kunnassa käynnistettiin projekti kunnan lukion markkinoimiseksi. Kyseessä oli määräaikainen projekti, joka päättyi maaliskuun lopussa 2020.
“Tämän jälkeen en löytänyt uutta työtä, kunnes entinen esimieheni, kunnan suunnittelupäällikkö Merja Simola päätti jäädä eläkkeelle. Simolaan olin tutustunut jo Lumous-hankkeessa, jonka ohjausryhmään me molemmat kuuluimme. Hän kehotti minua hakemaan suunnittelupäällikön viransijaisuutta.” 
Sanna Nieminen valittiin Sysmän kunnan vs. suunnittelupäälliköksi helmikuussa 2021. 
“Työssä oli paljon uutta opeteltavaa. Merja Simola toimi erinomaisena perehdyttäjänä tähän työhön. Hän halusi siirtää minulle niin paljon tietoa kuin mahdollista, jotta pärjäisin uudessa työssäni. Virka tuli avoimeksi 1.9.2021, ja tällöin viran nimike oli muuttunut asianhallintapäälliköksi. Pääsin haastatteluun ja lopulta sain tämän kyseisen paikan”, Nieminen kertoo. 
“Se oli todellinen onnenpotku! Ensimmäistä kertaa elämässäni minulla on nyt vakituinen työpaikka. Tehtävässäni johdan kunnan asiakirjahallintoa ja arkistotointa sekä toimin Sysmän kunnanvaltuuston, kunnanhallituksen ja johdon sihteerinä. Työssäni pääsen paraatipaikalta näkemään, miten kunnallinen päätöksenteko sujuu. Meillä on tosi mukava työyhteisö.”


Teksti: Jarmo Mäkeläinen