JEKKU-JÄNÖ
Me Liikunnan aluejärjestössä uskomme, että motoristen taitojen harjoittelu on jokaisen lapsen oikeus ja haluamme auttaa varhaiskasvattajia lasten päivittäisen liikunnan edistämisessä. Työvälineiksi on syntynyt mm. Jekku-jänö loru- ja toimintakortit, muistipeli, video ja seikkailuviikkomateriaaleja. Tutustu Jekku-jänön materiaaleihin tästä!
Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilun ja muiden Liikunnan aluejärjestöjen Jekku-jänön seikkailuviikkoa vietetään 4.-8.11.2024. Valtakunnallisesti mukaan on ilmoittautunut lähes 73 000 varhaiskasvatusikäistä lasta, 17 000 varhaiskasvattajaa ja yli 1 200 päiväkotia.
Jekku-jänön seikkailuviikko liikuttaa lapsia jo neljättä kertaa. Tämän vuoden seikkailuviikolla iloitaan ja liikutaan uuden Jekku-jänön Pomput -laulun tahtiin sekä harjoitellaan motorisia taitoja leikin ja välineiden avulla. Musiikki innostaa kaikkia lapsia liikkumaan, jolloin liike lisääntyy ja motoriset taidot kehittyvät huomaamatta.
Päijät-Hämeessä Jekku-jänön seikkailuviikolla on mukana 1708 lasta ja 404 varhaiskasvattajaa.
Liikunnan aluejärjestöt haluavat olla tukena lisäämässä alle kouluikäisten lasten fyysistä aktiivisuutta ja kehittämässä aktiivisempaa varhaiskasvatuspäivää. Lapsilla tulisi olla päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja taitojen harjoitteluun.
Päijät-Hämeen alueelta 31 varhaiskasvatus yksikköä osallistuu Jekku-jänön seikkailuviikolle.
Lisätietoja alueellisesti:
Heidi Mälkönen, lasten ja nuorten liikunnan aluekehittäjä, heidi.malkonen@phlu.fi, 041 313 9882
Lisätietoja valtakunnallisesti:
Kirsi Martinmäki, Lisää liikettä -hanke, hankepäällikkö, kirsi.martinmaki@plu.fi, 040 740 3849
Jekku-jänön seikkailuviikon toteuttaa Liikunnan aluejärjestöjen Lisää liikettä -hanke, johon olemme saaneet avustusta opetus ja kulttuuriministeriöltä.
Alle kouluikäisten liikuntasuosituksen kiteytys: Vähintään kolme tuntia liikkumista joka päivä.
- Alle 8-vuotiaiden lasten päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa, joka koostuisi kevyestä liikunnasta, reippaasta ulkoilusta sekä vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta.
- Yli tunnin istumisjaksoja tulee välttää ja lyhyempiäkin paikallaanoloja tauottaa lapselle mielekkäällä tavalla.
- Lapselle tulee antaa mahdollisuus myös rentoutumiseen ja rauhoittumiseen.
- Perhe on tärkeä roolimalli, koska kotoa saadun mallin perusteella lapset voivat oppia, että liikkuminen kuuluu arjen rutiineihin.
Jekku-jänö liikutti päiväkoti Vilskeen lapsia
Videossa näytetään, miten turkulaisessa päiväkoti Vilskeessä korttien avulla lähdetään metsään Jekun häntää etsimään. Hauskaa riittää, kun mäkeä kierivät yhdessä alas kaikki taaperosta päiväkodin johtajaan. Videoäänenä loruilee sanataiteilija Veera Vähämaa.
Klikkaa ja lähde riemuretkelle - ensin videolla ja sitten ulos!