TYÖHARJOITTELU KYLÄ LÄHTEE LIIKKEELLE -HANKKEESSA

Kuuntele tästä:

Tämän blogitekstin on kirjoittanut viimeistä vuotta Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaajaksi opiskeleva Eevi Westman, joka on opinnoissaan suuntautunut liikuntatoiminnan kehittämiseen ja johtamiseen. 

Kaikki lähti siitä, kun vuoden vaihteessa edessäni oli viimeisen työharjoittelupaikan metsästäminen, ja kiinnostus liikunnan aluejärjestössä työskentelystä heräsi opinto-ohjaajani vinkattua tästä mahdollisuudesta. Vieraillessani PHLU:n nettisivuilla mielenkiintoni kohdistui erityisesti KyläLähtee Liikkelle -hankkeeseen, sillä syrjäseutujen perheiden ja lasten liikunnan edistäminen on ajankohtainen aihe. Lisäksi kaipasin lisää kokemusta perheiden ja lasten liikuttamisesta, joten tämä hanke vaikutti kaikin puolin loistavalta vaihtoehdolta harjoittelun toteuttamiselle. Otin yhteyttä Marjoon, ja hyvin pian tämän jälkeen aloitin harjoitteluni tammikuun lopulla.

Ensimmäiset päivät harjoittelussa olivat täynnä kaikkea uutta ja hommiin ryhdyttiin heti toden teolla: Luvassa oli lasten liikuntatapahtumia, perheliikuntahaasteen suunnittelua Liikkuva Asikkala -sovellukseen, koulutuksia ja verkostotapaamisia sekä Liikettä Kylälle -työpajan valmistelua ja toteutusta. Tämän lisäksi luvassa oli tutustumista aluejärjestön toimintaan myös aikuisliikunnan puolelta. Tiesin heti, että harjoittelu tulee tarjoamaan minulle sopivasti haastetta, ja se oli juuri sitä, mitä harjoittelulta toivoin ja odotin.

Keskeisin projekti harjoitteluni aikana oli luoda perheille suunnattu liikuntahaaste Liikkuva Asikkala -sovellukseen. En ole koskaan ennen toteuttanut mitään vastaavaa, mutta liikuntahaasteen luominen oli hauska tapa tutustua perheliikuntaan ja sen merkityksellisyyteen. Liikuntahaasteen tavoitteena on kannustaa aikuisia ja lapsia liikkumaan yhdessä – koko perheen voimin. Perheliikunnan avulla voidaan vaikuttaa positiivisesti perheen vuorovaikutussuhteisiin, arkiaktiivisuuden lisäämiseen, lasten myönteisen liikuntasuhteen muodostamiseen ja motoristen perustaitojen kehittymiseen. Perheliikuntahaasteen ja liikuntavinkkien suunnittelussa huomioitiin erityisesti lasten tasapaino- liikkumis- ja käsittelytaitojen kehittäminen, jotka ovat pohjana arjen taidoille, leikeille ja perusta lapsen liikkumiselle ja fyysiselle aktiivisuudelle tulevaisuudessa. Perheliikunta mahdollistaa jokaiselle liikkumisen omilla kuntotasoillaan ja tarjoaa myös vanhemmille unohtumattomia kokemuksia liikunnan parissa.

Harjoittelun aikana sain valtavan monipuolisen ja kattavan kuvan aluejärjestön toiminnasta ja perheliikunnasta sekä rutkasti uusia kokemuksia. Ennen harjoittelua lapset olivat kohderyhmänä itselleni hieman vieraampia, mutta oli mahtavaa huomata, miten antoisaa lasten parissa työskentely voi olla. Parasta oli nähdä lasten oppivan uusia asioita ja huomata, miten aidosti lapset liikunnasta iloitsevat. Tiesin jo ennen harjoittelua, että aikuisten esimerkillä voidaan kannustaa lapsia liikkumaan, mutta harjoittelun aikana tämä viimeistään konkretisoitui - aikuisten osallistumisella todella voidaan innostaa ja kannustaa lapsia liikkumaan ja lisätä toiminnan merkityksellisyyttä. Oivalsin myös, miten paljon mielikuvituksella ja tarinallisuudella voidaan vaikuttaa mukaansatempaavan liikuntahetken luomiseen. Hanke on opettanut minulle paljon ja toivon, että voisin jatkaa työskentelyä liikunnan edistämisen parissa tulevaisuudessakin!

 

Liikunnallista kevättä toivottaen,

Eevi