PARASTA LAPSELLENI

Lapsen ja nuoren hyvinvointi koostuu hyvästä ja säännöllisesti nautitusta ravinnosta, riittävästä ja laadukkaasta levosta sekä riittävästä liikkumisesta.

Jokainen huoltaja varmasti miettii omaa rooliaan vanhempana. Osaako antaa lapselle tarpeeksi hyvät juuret terveeseen elämään? Onko tarpeeksi läsnä, ulkoillaanko tarpeeksi, syödäänkö riittävän ravitsevaa ruokaa? Entä osaako olla tarpeeksi aikuinen päättämään ruutuajasta? Saako lapseni tarpeeksi laadukasta lepoa?

Meillä huoltajilla on vastuu huolehtia lapsemme juurista ihan syntymästä lähtien. Pieni ihminen tarvitsee oikeassa suhteessa hyvää ravintoa, lepoa ja mielekästä fyysistä hyvinvointia tukevaa toimintaa.

Liikunnan ei tarvitse olla suorittamista eikä lapsen ole pakko harrastaa liikuntaa. Liikkuminen arjessa on luontaista pienille lapsille, mutta mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän luomuliikkuminen muuttuu suorittamiseksi. Kaikki liike on liikuntaa, leikit, pihapelit, retket, siivoustuokiot, arjen tanssihetket. Yhteiset liikuntatuokiot ovat myös hyvä hetki kysellä lapsen kuulumisia, kehua ja olla läsnä.

Lapsi oppii syntymästään lähtien liikuntataitoja. Liikunnan perustaidot voidaan jakaa tasapainotaitoihin, liikkumistaitoihin ja käsittelytaitoihin. Näitä ovat mm. kääntyminen, hyppääminen, heittäminen ja juokseminen. Näitä liikkumistaitoja mitataan vuosittain koululaisten MOVE-testeissä. Niin Move-testeissä kuin varusmiesten kuntotesteissäkin näkyy huolestuttavasti lasten ja nuorten luontaisen liikkumisen vähentyminen ja kunnon huononeminen. Polarisoituminen aktiivisten ja luonnostaan liikkuvien ja fyysisesti passiivisten lasten välillä on kasvanut. Jos lapsi ei pienestä pitäen saa kotoa mallia liikkumiseen ja yhdessä puuhasteluun on hänen vaikea omaksua tapaa myös kasvaessaan. Lapsi saattaa kasvaa liikkumattomuuden kulttuuriin ja monesti tähän liittyy myös ravitsemukselliset haasteet.

On väärin ajatella, että vastuu lapsen liikkumistaitojen kehittymisestä olisi päiväkodilla tai koululla. Koulupäivät ja niiden sisältämät opit ovat tärkeä osa lapsen liikunnallisten taitojen oppimista mutta vastuu lapsen kasvusta terveeksi, hyvinvoivaksi yhteiskunnan jäseneksi on huoltajilla. Jokainen vanhempi varmasti haluaa, että oma lapsi voi hyvin, jaksaa arjessa, omaa hyvän itsetunnon ja omaksuu terveelliset elämäntavat. Olisihan perin kummallista, jos vanhempi tekisi arjessaan valintoja, jotka eivät edistäisi lapsen terveyttä ja hyvinvointia.

Jotta lapsi ja nuori saa eväät hyvään aikuisuuteen, tarvitsee hän oikeaa ja ravitsevaa ruokaa säännöllisesti. Se, millä huoltajat keittiön ruokakaapit täyttävät, määrää sen millaista polttoainetta lapsi saa. Valinnat lähtevät kaupan hyllyiltä ja ostoksia valittaessa tulee miettiä, onko tämä minun lapselleni hyväksi? Lapsi ei osaa tehdä tulevaisuutensa ja terveytensä kannalta oikeita valintoja, valinnat ja eväät elämään tekee lapsen huoltaja ja lapsen tukiverkostot. Vanhempien omalla esimerkillä on suuri vaikutus siihen, millaisia valintoja lapsi itse vanhempana tekee.

Yhtä tärkeää kuin liike ja ravinto, on lepo. Lapsi ja nuori tarvitsee laadukasta lepoa. Tarpeeksi unta ja rauhallisia hetkiä vastapainoksi koululle ja harrastuksille. Kasvava lapsi tarvitsee unta 8-10h. Älylaitteet on hyvä laittaa nukkumaan jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Hyvä keino onkin kotona puhelinparkki, jonne puhelimet jätetään illalla. Älylaitteet ovat nykypäivää ja niiden käyttö lisääntyy koko ajan. Tärkeää onkin tasapaino niiden, koulun ja liikkumisen välillä.

Harva aikuinen kiittää vanhempiaan siitä, että sai rajattomasti pelata sisällä ja syödä herkkuja ja pikaruokaa. Vanhemmille ollaan kiitollisia yhteisestä ajasta, metsäretkistä, ravitsevista välipaloista ja välittävistä rajoista.

 

 

Riitta Tuomala

Liikunnanohjaaja

Vauva- ja perheuinnin ohjaaja

Iitin Sääskjärven kyläyhdistyksen pj.

4 lapsen äiti